Што се смета за пластичен филм?

2023-11-17

Пластичен филмсе однесува на тенок слој од флексибилен пластичен материјал со дебелина обично помала од 10 милји (0,01 инчи или 0,25 mm). Тоа е разноврсна форма на пластика која широко се користи за пакување, завиткување и разни други апликации. Пластичните филмови можат да бидат проѕирни, проѕирни или непроѕирни и доаѓаат во различни бои и облоги.


Вообичаени видови напластични филмовивклучуваат:


Филм од полиетилен (PE): Ова е еден од најкористените видови пластични филмови. Вклучува полиетиленски филмови со мала густина (LDPE) и полиетиленски филмови со висока густина (HDPE).ЈП филмовичесто се користат за пакување, пластични кеси и земјоделски филмови.

Полипропиленски (PP) филм: полипропиленските филмови се познати по нивната висока бистрина, цврстина и отпорност на влага. Тие се користат во различни апликации за пакување, вклучително и пакување на храна и етикетирање.


Филм од поливинил хлорид (ПВЦ): ПВЦ филмовите се познати по нивната флексибилност и издржливост. Тие вообичаено се користат во пакување храна, фолија за собирање и како материјал за проѕирни пластични листови.


Полиестерски (ПЕТ) филм: ПЕТ филмовите се јасни, силни и имаат добра димензионална стабилност. Тие често се користат во пакувањето на храната, како и за апликации како што се надземни проѕирни и магнетни ленти.


Филм од полистирен (PS): полистиренските филмови се користат во пакувањето и можат да бидат проѕирни или обоени. Тие често се користат за апликации како контејнери за храна за еднократна употреба и материјали за пакување.


Пластични филмовиимаат широк опсег на апликации поради нивната флексибилност, бариерни својства и леснотија на обработка. Сепак, влијанието на пластичните филмови врз животната средина, особено во однос на загадувањето и отпадот, предизвика загриженост. Се прават напори да се развијат поодржливи алтернативи и да се подобрат процесите на рециклирање на пластичните фолии.